A Tokiói variáns legfőbb tünete a fejfájás: olimpia a rendezvénybiztonság szemszögéből

Az idei 32-ik újkori olimpiai játékok, ami a koronavírushelyzet miatti elhalasztásnak köszönhetően valójában a tavalyi, számos szempontból különleges. Ürességtől kongó lelátók, virtuális nézők, szigorú járványügyi protokoll és elmaradó járulékos gazdaságélénkítő hatás. Egy olimpia, amire mindig emlékezni fognak nemcsak a sportolók és a nézők hanem bizony a rendezvényszervezők is.

Valójában nem rendelkezem erre vonatkozó hivatalos statisztikával de erős okom van feltételezni, hogy a tokiói olimpia rendezvényszervezői, valamint a világméretű sportesemény biztonsági vezetője számára az elmúlt évek során visszatérő komoly fejfájást okoztak a játékok előkészítése során fellépő feladatok. Gyanítom, hogy a Tokyo 2020 név alatt futó esemény biztonsági terve mára kiérdemelte a „legtöbbször átdolgozott rendezvénybiztonsági dokumentum” megtisztelő címet és ezzel akár a Guinness rekordok könyvébe is pályázhat.

Míg az ókorban háborúkat függesztettek fel és átmeneti tűzszünetet tartottak  a játékok idejére, az  újkori olimpiai játékok közül három is elmaradt már az éppen zajló háború miatt (az 1916-os berlini, az 1940-es helsinki és az 1944-es londoni), addig napjainkban egy aprócska, szabad szemmel láthatatlan, Covid19 névre keresztelt, sündisznóra emlékeztető molekula üzent hadat a világnak majdhogynem lehetetlenné téve a föld országait négyévente megmozgató sporteseményt. Szinte az utolsó pillanatig azon izgultunk, hogy lesz-e idén olimpia, vagy sem, hiszen a szigetországban a kezdődő negyedik hullám miatt az esemény társadalmi támogatottsága is jelentősen megcsappant. A közvéleménykutatások szerint az emberek újabb halasztást, vagy a játékok végeleges eltörlését preferálták. Végül ha el nem is maradt, de a szokatlan helyzethez igazodva egy meglehetősen egyedi nyári olimpia vette kezdetén idén július 23-án, amelyen a biztonság kiemelten fontos szerephez jutott.

Nem tekinthetünk el természetesen a gazdasági vonatkozástól sem, bár az is igaz, hogy Japán pont nem az az ország, amelyik napjainkban annyira rá lenne szorulva az olimpia járulékos gazdaságélénkítő hatására, ami az infrastruktúra fejlesztése és a megélénkülő turizmus révén ad löketet a GDP-nek. Jelen esetben viszont ezt a békát és az elmaradt profitból adódó veszteséget a felkelő nap országának sajnos le kell nyelnie.

Tokió 2013-ban nyerte el a sportesemény rendezésének jogát. Ha visszaemlékszünk, ebben az időszakban jelentősen megszaporodtak a terrortámadások a világban (2014 Brüsszel, a belga zsidó múzeumnál, 2015 Párizs, Charlie Hebdo, 2015 Sousse, Tunézia) ami ismét a tömegrendezvények növekvő biztonsági kockázatára terelte a figyelmet. Ennek köszönhetően a rendezvénybiztonsági szakemberek is egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a terrorveszély kérdéskörére a biztonsági tervben.

Igaz, hogy SARS (2002-2003) és MERS (2012) járványok keretében már kóstolót kaptunk a határokon átívelő járványokkal járó problémákból, de a 2019-ben indult koronavírus pandémia minden eddiginél nagyobb mértékben befolyásolta a föld lakóinak mindennapjait ugyanakkor a rendezvények szervezőinek és a biztonsági szakembereknek is egy új területtel kellett bővíteni ismereteiket, egy teljesen új helyzetre kellett megalkotniuk működőképes protokollokat. Mára kimondhatjuk, hogy a járványhelyzetre adott biztonsági szempontok gyakorlatilag egy új fejezettel bővítik a tömegrendezvények biztonsági tervét.

Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetben az olimpia mégis megrendezésre került, két dologra mindenképpen szükség volt. Egy olyan rugalmasan alakítható, a hirtelen változó körülményekhez adaptálható részletes biztonsági tervre, amit akár az utolsó pillanatban is aktualizálni lehet és az emögött munkálkodó csapatra, akik a terv végrehajtásában résztvesznek. Így történhetett, hogy a világszerte romló járványügyi mutatók ellenére mégis követhetjük, hacsak a képernyőkön keresztül is a sportolók világot átívelő megmérettetését, és szurkolhatunk országunk képviseletében versengő olimpikonjaink győzelméért. Egy rendezvény sikeressége sokszor ilyen, nem elhanyagolható tényezőkön múlik.

Rendezvényt szervezel? Fontos számodra a résztvevők személyi és a helyszín vagyonbiztonsága? Már világos, hogy szükséged lesz egy szakmai alapokon nyugvó biztonsági tervre, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Keress minket bátran, segítünk!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük