Az időjárás előrejelzés megbízhatósága

Tegnap délután fél kettő körül jelent meg a hír, hogy az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely 7 óra óta figyelemmel kísérte az időjárási helyzet alakulását úgy döntött, hogy a 21 órára tervezett fővárosi tűzijátékot augusztus 27-ére halasztják.

23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet amely a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szól – így rendelkezik erről: magyargenerikus.com

” 9 § (1) * A rendezvény szervezőjének feladata, hogy folyamatosan nyomon kövesse, hogy nem várható-e a rendezvény biztonságát veszélyeztető időjárás, valamint felel a biztonsági tervben és a vonatkozó tűzvédelmi előírásokban meghatározott rendelkezések megtartásáért, ha az időjárás a rendezvény biztonságát veszélyezteti, szükséges esetben gondoskodik a rendezvény felfüggesztéséről”

Bár a rendezvény besorolásával nem vagyok tisztában, mindenképpen követendő példának és felelős magatartásnak tartom, hogy ha egy biztonsági előírás már jogszabályban megjelent, azt minden – bár talán jogilag máshova sorolható – rendezvényre is kötelezően vegyük figyelembe. Az időjárást mint tényezőt amúgy is MINDEN szabadtéri rendezvény szervezésénél figyelembe kell venni.

Biztos vagyok benne, hogy az operatív törzs a rendelkezésükre álló legpontosabb információk alapján hozta meg a halsztásról szóló nehéz döntést. Nyolc órával később -a tervezett kezdési időpontban – este kilenc órakor a fővárosban felhős, de nyugodt idő volt, sem szél, sem eső nem zavarta volna meg a tűzijátékot. Az időkép radarján ez a kép volt látható:

Forrás: Időkép app

Ez a jelenség számomra ismert, fenti esemény örök példám lesz a jövő rendezvényein az időjárással kapcsolatban nekem szegezett kérdésekre.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük