Kezdő lépések az első rendezvényed felé II.

Az első rész végén ott hagytuk abba, hogy ha mindennel kész vagy, értesíted a biztonsági vezetődet, hogy átbeszéljétek a terveidet. Ezen az egyeztetésen szó esik a helyszínről – ugye most kinti eseményről beszélünk – a közterület jellegéről. Például el kell-e zárni a területet az autósforgalom elől? Ha igen, ennek van-e forgalmi terve? Ez alapján fogod tudni ugyanis kérni az önkormányzattól, vagy a Városi Szolgáltatótól a terület zárását. A fesztiválnak azon részeit, ahol például színpadot állítasz, kiállítókat – gasztro- vagy egyéb árusokat hozol, nemcsak táblákkal, hanem személyi erővel is le kell zárni. Ez azért nagyon fontos, mert ha valaki behajtana erre a területre, főleg, amikor több ezren vannak ott, az nagy balesetet is okozhatna. Ezzel biztosítjuk tehát, hogy esély se legyen arra, hogy valaki autóval megpróbáljon áthajtani a területeden. (Általában a rendezvény idején a lezárt részek végein a biciklisek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy csak tolva hozhatja át a kerékpárját a rendezvényen.) Ezt a ’szabályt’ olyannyira szigorúan kell venni, hogy a kiállítóknak a szerződésükbe kell foglalni, hogy ők milyen időintervallumban hozhatnak árut a rendezvényre, mikor pakolhatnak ki, és össze. Ezt, bár nagyon nehéz betartatni, mégis muszáj. Ha olyan területen tartod a rendezvényedet, ahol állandó éttermek, boltok is találhatóak, akkor sajnos a rendezvény előkészületi napjain, a rendezvény idején, és az összepakolás idején, velük is be kell tartatni az áruszállításra vonatkozó rendelkezéseket. Sőt! Ha az adott helyszínen lakók is laknak, nekik biztosítani kell parkolókártyát, hogy amíg nem tudnak autóval az otthonukhoz behajtani, addig ingyenesen tudjanak parkolni. (erre majd egy következő részben picit visszatérek, és még egy konkrét, velem megtörtént tanulságos esetet is elmesélek nektek)

Na de kanyarodjunk vissza a biztonsági kérdésekre. A vezető kérni fogja, kérheti, hogy egy térképre rajzold fel, körülbelül, hol, és milyen kiállító lesz? Lesz-e valakinél gázpalack, veszélyes eszköz? Ezeket a kérdéseket az árusaidnak, a számukra kiküldött jelentkezési lapon már fel kell tenni, és ott meg kell válaszolniuk. Milyen jellegű kiállítók lesznek? Hány gasztro- és egyéb? Milyen programelemek lesznek, és azok hol lesznek a területen? Bizonyos felépítményeknek, sátraknak, szükség van minőség tanúsítványra és telepítési naplóra. A sátrakhoz legyen elegendő lábsúly – ha esetleg jön egy nagyobb szél, vagy vihar, nehogy felkapja a sátrat, és valakit eltaláljon. Ugyanilyen tanúsítványnak és telepítési naplónak kell, hogy legyen a színpadnak, a menekülési tábláknak – ilyeneknek is kell kint lenni a területen – és szinte minden eszköznek, mely megjelenik a fesztivál, rendezvény területén.

Miután mindent átbeszéltetek, a felmerülő kérdéseket még elintézed a következő megbeszélésig – ahol majd a biztonsági emberek létszámával kapcsolatosan és arról fogtok egyeztetni, hogy mikortól van szükséged rájuk – jöhet a munka egyik legizgalmasabb része…

A blog 3. részét itt olvashatjátok

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük