A szabályok betartása

Megváltozott a rendezvényeken használható eszközök biztonságára vonatkozó rendelet

A korábban mutatványos eszközként definiált, rendezvényeken használt eszközökre vonatkozó biztonsági előírásokat a ‘7/2007. (I. 22.) GKM rendelet a mutatványos berendezések biztonságosságáról’ elnevezésű jogszabály határozta meg. Ez 2020. november 30.-val hatályát vesztette és helyére a ’24/2020. (VII. 3.) ITM rendelet egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról’ elnevezésű lépett.

A változtatás pontosabban és szélesebb körben határozza meg azokat az eszközöket, amelyeket be kell vizsgáltatni ahhoz, hogy rendezvényünkön felállíthassuk azokat és külön kiterjed a sporteszközökre is. A rendelet hatálya alól kikerültek az 50 négyzetméternél kisebb sátrak, színpadok és színpadfedések, bekerültek azonban a színpadtartó technikai elemek. A vizsgálat elvégzését követően egy tanúsítványt és egy telepítési naplót is kapunk. (Azon eszközök esetében, ahol ez indokolt)

Jelentős változás az is, hogy gyakorlatilag minden, amire a látogató vagy versenyző felmászhat, a rendelet hatálya alá esik.

A minőség ellenőrzést a felépítmények nagysága határozza meg, egy, két vagy akár három évente elégséges azt megejteni.

Jelenleg két vállalkozás jogosult a vizsgálatokat elvégezni, ezek a szentendrei székhelyű ÉMI-TÜV SÜD Kft. és TechnoTestor Kft.

A rendeletet itt olvashatjátok.

Szükséged van tanácsra a fentiekkel kapcsolatban, vagy a bevizsgáltatáshoz van további információra szükséged, keress minket bizalommal!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük