Rendezvénybiztonság: ötletek és módszerek a kockázat csökkentésére

Teleszórtam a helyszínt biztonsági emberekkel, akkor hátradőlhetek mivel a rendezvényem biztonságos? Korántsem. A különféle rendezvények, események biztosítása egy igen komplex feladat, amely átfogó biztonsági tervezést, a folyamaton átívelő koordinációt és kommunikációt igényel. Célunk ez esetben garantálni a vendégek, valamint a személyzet testi épségét, továbbá megvédeni a helyszínt (ingatlan és ingóságok) a károsodástól.

A biztonsági személyzet szerepe természetesen nem elhanygolható, hiszen ők felelnek (figyelnek, ellenőriznek, intézkednek) a rendezvényen bekövetkező biztonsági eseményekért, mint például:

 • balesetek, sérülések
 • az ingatlanban illetve ingóságban bekövetkezett károsodás
 • tömegkontroll
 • problémás vendégek kezelése
 • és egyéb váratlan szituációk esetén.

A rendezvény biztosítása nem egy ad-hoc jellegű tevékenység, hanem egy részleteiben kidolgozott biztonsági stratégia lefektetésén alapul, amelyet a biztonsági tervben rögzítünk. A tervezés során az adott rendezvény mérete, területi sajátosságai, elhelyezkedése, a rendezvény típusa és számos egyéb tényező alapján határozzuk meg a biztonság megteremtésének eszközeit és módjait.

 1. Ismerd a helyszínt töviről hegyire

Fontos, hogy tisztában legyünk a helyszín minden jellegzetességével, beleértve a komoly buktatókat rejtő porózusságát is. A porózusság arra utal, hogy a helyszínre a kijelölt belépési pontokon túl, hogyan lehet illetéktelenül bejutni. Olyanokra gondoljunk, mint a személyzet által használt hátsó ajtók vagy egy kívülről nyitható ablak.

Azonosítsunk minden belépési pontot és gondoskodjunk róla, hogy a biztonsági csapat minden tagja ismerje ezeket. Jó szolgálatot tehet egy térkép, egy diagram ami megkönnyíti az eligazodást.

Külső helyszín esetén mindenképpen gondoskodjunk a terület határait egyértelműen kijelölő körbekerítésről, megkülönböztető jelzésekről.

 1. Mérd fel a résztvevők kockázatát

Vannak esetleg olyan résztvevők, vendégek, akik kockázatot jelenthetnek? Természetesen nem világíthatjuk át az összes belépőjegyet vásárló személyt, de törekednünk kell arra, hogy azonosítsuk a potenciális veszélyforrásokat.

Ha például az egyik vendégelőadó egy vitás hátterű vállalat képviselője, az megnövelheti olyan résztvevők felbukkanását, akik vélhetően jelenetet kívának rendezni.

Legyünk gyanakvóak a nagy tételben jegyet váltó vendégekkel kapcsolatban is.

Fontos, hogy a biztonsági személyzet tagjainak legyen megfelelő gyakorlata a nagy tömegek kezelésében, hatékonyan és határozottan legyenek képesek eljárni.
 1. Kontrolláld a tömeget

A nagy számok törvénye alapján minél több a résztvevő, annál valószínűbb, hogy valami balul sül majd el. Fontos, hogy a biztonsági személyzet tagjainak legyen megfelelő gyakorlata a nagy tömegek kezelésében, hatékonyan és határozottan legyenek képesek eljárni. Tömegkezelés témakörében az alábbi feladatok merülhetnek fel:

 • felszólítani a résztvevőket a kijárat szabadon hagyására
 • figyelemmel tartani a regisztrációnál sorbanállókat, megakadályozni a betolakodást (terelőszalag, kordon használata)
 • biztosítani, hogy a vendégek ne jussanak be a kizárólag személyzet részére fenntartott területekre, illetve a VIP zónába

Kiemelkedő jelentősége van annak is, hogy garantáljuk a helyszín befogadóképességének mindenkori betartását, azaz hogy a résztvevők száma ne haladja meg a az előírt maximumot, mivel ellenkező esetben komoly büntetést szabhatnak ki ránk. Ne feledjük, hogy a befogadóképesség kalkulálásakor minden esetben számolnunk kell a személyzet és a biztonsági csapat létszámával is.

 1. A vendégek és vagyontárgyaik ellen elkövetett támadások

Nem kellemes téma, viszont létfontosságú a mai világban. A nagy tömegek könnyű és csábító célpontot jelentenek a zsebtolvajok és más bűnöző elemek számára.

Nem megengedett eszközök felderítésre szúrópróba szerűen a vendégek táskáit indokolt esetben át kell vizsgálni. Egy professzionális biztonsági csapat tagjait kiképzik a fegyverek valamint a fegyverként használható tárgyak felkutatására. Jó, ha előre felhívjuk a figyelmet a táskák biztonsági átvizsgálására, továbbá a helyszínre be nem hozható tárgyak körére. Ide tartoznak a fegyverek és bizonyos vegyi anyagok.

Fentieken túl a biztonságiak állandó feladata a gyanús viselkedés monitorozása. Abnormális viselkedési formák lehetnek a következők például:

 • a személyzet folyamatos figyelemmel tartása
 • érdektelenség, vagy színlelt érdeklődés az esemény iránt
 • a helyszín elrendezésének szemmel tartása
 1. Tartsd kézben a kommunikációt

A biztonsági csapat tagjai között létfontosságú a folyamatos kommunikáció lehetővé tétele, ennek eszköze lehet a rádiós adóvevő. Rádiós eszközöket tőlünk is bérelhetsz. A rendezvény területén dolgozó személyzet tartózkodjon a közvetlen konfrontációtól, és mindenféle gyanús tevékenységet jelentsen a biztonsági csapatnak.

A rendezvények biztonsága kiemelten fontos

A rendezvények komoly bevételt generálnak a szervezőknek, a helyszíneknek, a vállalatoknak. Ugyanakkor, mint minden nyilvános tömeges összejövetelen fenáll a veszélye annak, hogy valami jelentős probléma merül fel.

Te és a csapatod vajon készen álltok arra, hogy egy nemkívantos esemény bekövetkeztekor azonnal reagáljatok? Egy jól megszervezett, biztonságos rendezvény a garancia arra, hogy résztvevők jó emlékekkel gazdagodva távozzanak. Ennek alapja egy jól megírt és betartott biztonsági terv, melyet igény esetén mi elkészítünk neked. Lépj kapcsolatba velünk és tájékozódj a lehetőségekről.

Ez az írásunk a biztonsági személyzet szempontjából vizsgálja a rendezvénybiztonságot.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük